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Lesser known law, recently clarified, 

and “must be followed”



Question from two members : 

• Dear I am SME of India 
Team,

• We are an Architect firm.
We do designing and
project consultancy for
construction contracts. We
hear that service tax is now

Dear Mr Rajiv Chawla,

Our Vendor , being a C and F
Agent, for arranging our
imported raw material from
China and Taiwan, has
started asking for Service
tax on his re-imbursements

construction contracts. We
hear that service tax is now
levied even on the travel,
hotel and food expense we
incur for visiting the clients.
Is this true ?”.

• Please advise.

• Thanks and Best Regards, 
M/s. ABC, Faridabad.

started asking for Service
tax on his re-imbursements
like Haulage Charges,
Consultant Charges,
Documentation Charges etc

Is he correct ? Is there a recent 
change in law ?

Regards, M/s XYZ, Ludhiana.



The Common Answer : 

Executive Summary

• This law existed for more than 10 years. However,
there was confusions and court cases.

• This year, Government has changed the law itself to act
as a “clarification”.

• Some “conditions” are yet to be prescribed, so for time
being old rules (of 2006 continue )

• Some “conditions” are yet to be prescribed, so for time
being old rules (of 2006 continue )

So, Now, in our view

• w.e.f. 1st April 2015, If it is a Pure Agent , and all 8
conditions, are satisfied, then no service tax, ELSE, Tax
is levied.

• And for period upto 31st March 2015, the matter is sub-
judice in the Supreme Court of India.



Now, let us discuss in a detailed way…..



Root Reason for this clarification

• Some people had innocently, or deliberately, started
innovative billing, to reduce the tax liability.

• Example : Repair / Installation charges / Consultants
were giving billing in two parts. A contract of Rs
50,000 was being broken into Rs 10,000 as service fee,50,000 was being broken into Rs 10,000 as service fee,
and Rs 40,000 as Re-imbursement of Travel, Salaries,
Food, subcontractors etc.

• And thus, service tax was being paid to Government
on only Rs 10000. Government found that this was
wrong…. Hence the law clarified.



Service Tax on Re-imbursements

Three parts of this Publication :

Service Tax on Re-imbursements

(a) Valuation Rules, 2006, on this topic

(b) Delhi High Court Decision

(c) Latest change in Law, Finance Act, 2015



First Source :

• See the Government Rules in this regard

• Service Tax (Determination of Value) Rules, 2006

• Source : • Source : 

• http://www.servicetax.gov.in/value-rules.htm



Rule 5(1) says

• “…..Rule 5: Inclusion in or exclusion from value
of certain expenditure or costs.–

• (1) Where any expenditure or costs are incurred
by the service provider in the course of providing
taxable service, all such expenditure or costs shalltaxable service, all such expenditure or costs shall
be treated as consideration for the taxable
service provided or to be provided and shall be
included in the value for the purpose of charging
service tax on the said service.

• ……………”



Opinion, at this stage

• If we follow the Rule 5(1), in case of a C and F 

Agent, 

• It is clear that all the expenses C and F Agent,

makes to get the shipment done, including allmakes to get the shipment done, including all

expenses whatsoever,

• Are covered

• However, Govt gives a big exception



Rule 5(2) :  Rules for “Exception”

• (2) Subject to the provisions of sub-rule (1), the expenditure or

costs incurred by the service provider as a pure agent of the

recipient of service, shall be excluded from the value of the

taxable service if all the following conditions are satisfied, namely:-

• (i) the service provider acts as a pure agent of the recipient of

service when he makes payment to third party for the goods orservice when he makes payment to third party for the goods or

services procured;

• (ii) the recipient of service receives and uses the goods or

services so procured by the service provider in his capacity as pure

agent of the recipient of service;

• (iii) the recipient of service is liable to make payment to the third

party;



Conditions (contd.)

• (iv) the recipient of service authorises the service provider to 
make payment on his behalf;

• (v) the recipient of service knows that the goods and services 
for which payment has been made by the service provider shall be 
provided by the third party;

• (vi) the payment made by the service provider on behalf of the 
recipient of service has been separately indicated in the invoice recipient of service has been separately indicated in the invoice 
issued by the service provider to the recipient of service;

• (vii) the service provider recovers from the recipient of service 
only such amount as has been paid by him to the third party; and  

(( NO PROFIT ))
• (viii) the goods or services procured by the service provider from 

the third party as a pure agent of the recipient of service are in 
addition to the services he provides on his own account.



Pure Agent Means ?

• Explanation 1.–For the purposes of sub- rule (2), “pure
agent” means a person who–

• (a) enters into a contractual agreement with the recipient
of service to act as his pure agent to incur expenditure or
costs in the course of providing taxable service;

• (b) neither intends to hold nor holds any title to the• (b) neither intends to hold nor holds any title to the
goods or services so procured or provided as pure agent of
the recipient of service;

• (c) does not use such goods or services so procured; and

• (d) receives only the actual amount incurred to procure
such goods or services.



Official Example in the Rules 

• Illustration 1.– X contracts with Y, a real estate agent to sell
his house and thereupon Y gives an advertisement in
television. Y billed X including charges for Television
advertisement and paid service tax on the total
consideration billed. In such a case, consideration for the
service provided is what X pays to Y.service provided is what X pays to Y.

• Y does not act as an agent behalf of X when obtaining the
television advertisement even if the cost of television
advertisement is mentioned separately in the invoice
issued by X.

• Advertising service is an input service for the estate agent
in order to enable or facilitate him to perform his services
as an estate agent



Official Example 2
• Illustration 2.– In the course of providing a taxable

service, a service provider incurs costs such as traveling
expenses, postage, telephone, etc., and may indicate
these items separately on the invoice issued to the
recipient of service.

• In such a case, the service provider is not acting as an
agent of the recipient of service but procures suchagent of the recipient of service but procures such
inputs or input service on his own account for
providing the taxable service.

• Such expenses do not become reimbursable
expenditure merely because they are indicated
separately in the invoice issued by the service provider
to the recipient of service.



Official Example 3

• Illustration 3.– A contracts with B, an architect for
building a house.

• During the course of providing the taxable service, B
incurs expenses such as telephone charges, air travel
tickets, hotel accommodation, etc., to enable him to
effectively perform the provision of services to A.effectively perform the provision of services to A.

• In such a case, in whatever form B recovers such
expenditure from A, whether as a separately itemised
expense or as part of an inclusive overall fee, service
tax is payable on the total amount charged by B.

• Value of the taxable service for charging service tax is
what A pays to B.



Official Example 4
• Illustration 4.– Company X provides a taxable service

of rent-a-cab by providing chauffeur-driven cars for
overseas visitors.

• The chauffeur is given a lump sum amount to cover his
food and overnight accommodation and any other
incidental expenses such as parking fees by the
Company X during the tour.Company X during the tour.

• At the end of the tour, the chauffeur returns the
balance of the amount with a statement of his
expenses and the relevant bills. Company X charges
these amounts from the recipients of service. The cost
incurred by the chauffeur and billed to the recipient of
service constitutes part of gross amount charged for
the provision of services by the company X.





Some Exceptions given in Law

(2) Subject to the provisions contained in sub-rule (1), the
value of any taxable service, as the case may be, does
not include–

• (i) initial deposit made by the subscriber at the
time of application for telephone connection or pager
or facsimile (FAX) or telegraph or telex or for leasedor facsimile (FAX) or telegraph or telex or for leased
circuit;

• (ii) the airfare collected by air travel agent in
respect of service provided by him;

• (iii) the rail fare collected by [rail]2 travel agent in
respect of service provided by him;and

• (iv) interest on loans.



Summary …. At this point

• The summary at this point was that re-

imbursements are taxable, except those

covered in the explicit exemptions

• But, people were not clear

• And cases were going in litigations



Then,

• There was a 

Court Case 

• Delhi High • Delhi High 

Court 

decided…



Delhi High Court Decision

• Name of Writ Petition : “Inter continental

Consultants and Technocrats Ltd vs Union of

India”, decided in Nov 2012, reported in

[2013 (29) STR 9 (Del.)].[2013 (29) STR 9 (Del.)].

• In this case the Assessee won the case, against

section 5(1) and the High Court said “section

5(1) is ultra vires the Act”.



But the Govt did not agree

• And Government took two steps

• First, the Government Filed an appeal in the

Supreme Court . So, there is no relief till

Supreme Court agrees to High Court order.Supreme Court agrees to High Court order.

• Second, the Government Amended the Act

itself.

• So, now even the Supreme Court cannot do

anything for future years ( current year 2015-16)



These Changes were done in Budget 2015

Union Budget 2015 

Specifically, changed the definition of Service itself



Source : Finance Act 2015



The Finance Act 2015 says

111. In section 67 of the 1994 Act, in the Explanation,
for clause (a), the following

• clause shall be substituted, namely:—

• ‘(a) “consideration” includes–

• (i) any amount that is payable for the taxable services• (i) any amount that is payable for the taxable services
provided or to be provided;

• (ii) any reimbursable expenditure or cost incurred by
the service provider and charged, in the course of
providing or agreeing to provide a taxable service,

• except in such circumstances, and subject to such
conditions, as may be prescribed;



Govt internal Note to its officers

• Relevant Extract from D.O. Letter from JS(TRU-II)–F. No.

334/5/2015-TRU- D.O.F. No. 334/5/2015-TRU, dated February 28th,
2015

• “…(iv) Section 67 prescribes for the valuation of taxable
services. It is being prescribed specifically in this section
that consideration for a taxable service shall include:that consideration for a taxable service shall include:

• (a) all reimbursable expenditure or cost incurred and
charged by the service provider. The intention has
always been to include reimbursable expenditure in the
value of taxable service. However, in some cases courts
have taken a contrary view. Therefore, the intention of
legislature is being stated specifically in section 67. ….”



Now, this is a BIG Problem



Service tax on “Re-imbursement” ?

Old Position

• No Clarity, Different
opinions

New positionNew position

• Made clear. Service tax is
YES.

But, Cost increases………, 

• if you don’t get Input
Credit on re-imbursement
services



Based on this, our opinion



Opinion of Legal World -1 

• “……….Thus, after the amendment there is no
doubt that any expenditure incurred by the
service provider for providing any taxable services
has to be included in the value of taxable services
unless specifically excluded and Service Tax would
be chargeable on the total value including the
unless specifically excluded and Service Tax would
be chargeable on the total value including the
reimbursable expenses incurred by the service
providers. – ………..”

• See more at: http://taxguru.in/service-
tax/analysis-service-tax-proposals-budget-
20152016.html#sthash.qeogeGhn.dpuf



2nd Opinion of Legal World -2 

• That opinion draws from the 2006 Rules

• Which says, that “Pure Agent” Expenses can

and should still be excluded

• If ALL the 8 conditions prescribed are fulfilled



Rule 5(2) :  Exceptions, see them again

(2) Subject to the provisions of sub-rule (1), the

expenditure or costs incurred by the service provider

as a pure agent of the recipient of service, shall be

excluded from the value of the taxable service if all

the following conditions are satisfied, namely:-the following conditions are satisfied, namely:-

• Editor Note 1 : “All Conditions” is Highlighted.

• Note 2 : In the examples, We will see these conditions from

the point of view of a C and F Agent, say, M/s. CFA



• Condition no 1 to 3

• (i) the service provider acts as a pure agent of the
recipient of service when he makes payment to third
party for the goods or services procured; ( OK, yes,
Customs duty is paid by CFA )

• (ii) the recipient of service receives and uses the
goods or services so procured by the service provider
in his capacity as pure agent of the recipient of service;
goods or services so procured by the service provider
in his capacity as pure agent of the recipient of service;
( OK, yes, this is the case at CFA, he has no personal
interest in this customs duty )

• (iii) the recipient of service is liable to make
payment to the third party; (yes, actual liability is of
the end-customer / consignee)



• Condition no 4 to 6

• (iv) the recipient of service authorises the service
provider to make payment on his behalf; (( This should
always be made this a part of contract document))

• (v) the recipient of service knows that the goods
and services for which payment has been made by
the service provider shall be provided by the third

party; (( This should always be made a part ofparty; (( This should always be made a part of
contract document))

• (vi) the payment made by the service provider on
behalf of the recipient of service has been separately
indicated in the invoice issued by the service provider
to the recipient of service; (( CFA usually do so, in their
invoices ))



• Condition no 7 to 8

• (vii) the service provider recovers from the

recipient of service only such amount as has

been paid by him to the third party; and (( Note :

You cannot earn any “PROFIT” --- so, no hidden

profit please, else service tax is YES, due.))

• (viii) the goods or services procured by the• (viii) the goods or services procured by the

service provider from the third party as a pure

agent of the recipient of service are in addition to

the services he provides on his own account.

((This is ok, since CFA charge his own bill also))



Pure Agent Means ?

• Explanation 1.–

• For the purposes of sub- rule (2), “pure agent” means a
person who–

• (a) enters into a contractual agreement with the recipient
of service to act as his pure agent to incur expenditure or
costs in the course of providing taxable service;costs in the course of providing taxable service;

• (b) neither intends to hold nor holds any title to the
goods or services so procured or provided as pure agent of
the recipient of service;

• (c) does not use such goods or services so procured; and

• (d) receives only the actual amount incurred to procure
such goods or services.



Examples of Pure Agent

• Customs Duty, Dock Dues, Transport Charges

• Demurrage Charges

• Octroi paid by CHA / Transporter on behalf of 

• Entry Fees paid by CHA• Entry Fees paid by CHA

• Freight, Labour, Godown charges 

=====================================

• Provided all 8 conditions are fulfilled ( especially, 

no profit element, as in case of customs duty )



However, Big question :

• In light of Amended Section 67, even these are
covered,

• But, since Customers are not agreeing

• Since, (after taking the risk) we can still use• Since, (after taking the risk) we can still use
the benefit of 2006 valuation Rules ( they are
not withdrawn ).

• Then, if all the 8 points are valid,

• Only then, can we safely assume those
charges to be with NIL service tax



The Solution / the Advice



The Advice, for All C and F Agents 

• Proper Contract with customers, specifically

including the 8 points

• Remember, DO NOT make any profit on those

charges.charges.

• This above is also applicable to some other service

providers, who are working as “pure Commission

agents” with transparent profit percentage.



The Advice, for Consultants, CA, Architects, ISO 

9001, Lean Mfg Consultants etc

• Your case comes squarely in the ambit of Illustration 2
and 3 given by the Government. ( given on slide 10 and
11 of this Powerpoint ).

• Government says, “When you buy Travel, Hotel, Food
Services, you are consuming them yourself, in order to
give your service to end-customer.”give your service to end-customer.”

• In light of Amended Section 67, all re-imbursements are
covered so, there is a really BIG RISK on non-compliance.

• The penalties and prosecution risk are too much.

• But, It will be difficult to defend your case in light of
specific example given by Government in the Rules and
the specific Amendment to the law.



Is there any Loss to end-customer ?

• Most of your Customers are Excisable /Service

Tax registered companies, and can get Input

Tax Credit of all service tax paid.

• So, not much worry on that front.• So, not much worry on that front.

• The only people who lose will be very small

non-excisable units and traders.

• Manufacturers will never have a problem,

since they will get MODVAT anyway.



Final Word

• To keep yourself safe, you must start making

“an Invoice” instead of “Debit Note”.

• And start charging the Service tax, as per the

revised law.revised law.



Important Note

• Each case may be different based on different

set of circumstances in that individual case,

hence feel free to contact capable

professionals to handle your specific case,professionals to handle your specific case,

before you take any decision.



For queries, suggestions and feedback , you can e-mail us  

• Sangeet Kumar Gupta, FCA, DISA, ACMA, PGDMM, B.Com(Hons), Honorary Consultant,

Integrated Association of Micro Small and Medium Enterprises of India and Faridabad

Small Industries Association, 93126-08426, Camp Off : TB-06, 3rd Floor, Crown Plaza,

Sector-15A, Faridabad. FSIA Off : FSIA Park, Opp. Plot No.23, Sector- 24,Faridabad-

121005.

Subscription to our newsletters/ e-circulars

• Please send your details, and request e-mail to info[at]iamsmeofindia.com /

skgupta[at]mlgassociates.org

for Discontinuation of this E-mail

• To discontinue receipt of e-mails from the author, please reply mentioning• To discontinue receipt of e-mails from the author, please reply mentioning

"Discontinue" in the Subject.

Notes & disclaimer

• The contents of this circular are for Private circulation & intended for the addressee/s

only. We do not warrant that this email is free of mistakes, errors or any other defect.

Care has been taken to provide authentic information, but it is advisable to

confirm/verify with qualified legal practitioners, professionals before implementing any

suggestions. The views expressed are not necessarily those of the Association. We

encourage readers, our Members to write to us their opinions, suggestions, ideas,

comments, thoughts and bring to our knowledge mistakes, omissions etc. which we’d

be pleased to correct/implement.



I am SME of India

in the Service of the Nation




